Zdrowa, bo w końcu to sałatka 🙂 Ale do tego jaka pyszna ze względu na obecność boczku 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- około 8-10 truskawek
- dwie spore garście szpinaku (albo jakiejś ulubionej mieszanki sałat)
- 1 dojrzałe awokado
- kilka plasterków boczku (u mnie po około 4-5)
- sos balsamico do polania (ew. ocet balsamiczny połączony z cukrem w stosunku 1:1)
- Dodatki: np. grzanki lub ulubione pieczywo
Przygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć, ułożyć do misek. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki, dodać do szpinaku. Następnie dodać pokrojone w kostkę awokado (najlepiej najpierw przeciąć je na pół, wyjąć pestkę, później pokroić nożem, ale tak żeby nie uszkodzić skórki i całość wyjąć łyżką już do miski). Wszystko polać lekko sosem balsamicznym. Plasterki boczku usmażyć na chrupiąco na suchej patelni (kilka minut z każdej strony), wyłożyć na chwilę na ręcznik papierowy następnie dodać do sałatki. Ja dodałam jeszcze grzanki, które zrobiłam na tłuszczu z boczku (dużą część tłuszczu odlałam z patelni i zostawiłam tylko odrobinę).