Dania główne Dania mięsne Sałatki Warzywa w roli głównej

Sałatka z truskawkami, awokado i boczkiem

Zdrowa, bo w końcu to sałatka 🙂 Ale do tego jaka pyszna ze względu na obecność boczku 🙂

DSC_0836aa

Składniki (na 2 porcje):

  • około 8-10 truskawek
  • dwie spore garście szpinaku (albo jakiejś ulubionej mieszanki sałat)
  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka plasterków boczku (u mnie po około 4-5)
  • sos balsamico do polania (ew. ocet balsamiczny połączony z cukrem w stosunku 1:1)
  • Dodatki: np. grzanki lub ulubione pieczywo

Przygotowanie:
Szpinak umyć, osuszyć, ułożyć do misek. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki, dodać do szpinaku. Następnie dodać pokrojone w kostkę awokado (najlepiej najpierw przeciąć je na pół, wyjąć pestkę, później pokroić nożem, ale tak żeby nie uszkodzić skórki i całość wyjąć łyżką już do miski). Wszystko polać lekko sosem balsamicznym. Plasterki boczku usmażyć na chrupiąco na suchej patelni (kilka minut z każdej strony), wyłożyć na chwilę na ręcznik papierowy następnie dodać do sałatki. Ja dodałam jeszcze grzanki, które zrobiłam na tłuszczu z boczku (dużą część tłuszczu odlałam z patelni i zostawiłam tylko odrobinę).

DSC_0832aa DSC_0838aa DSC_0842aaCzas na szpinak 4!Milion smaków truskawek

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.