Słodkości

Puszyste tiramisu z truskawkami

Tiramisu to klasyczny włoski deser, po prostu pyszny. Moja wersja to dodanie do masy z żółtek i mascarpone bitej śmietany, która sprawia, że deser jest lekki i puszysty. Dodatkowo dojrzałe, pyszne truskawki na wierzchu i listki mięty sprawiają, że deser nie jest ciężki, tylko orzeźwiający.

DSC_0883aa

Składniki:

  • 3 małe lub 2 duże żółtka jaj w temperaturze pokojowej (jajka wcześniej należy sparzyć!)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 30% (lub 36%) bardzo zimnej
  • 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej
  • 1 duże opakowanie biszkoptów dobrej jakości (ok 20 sztuk)
  • 1 filiżanka świeżo zaparzonej kawy (najlepiej dobrej jakości, nie rozpuszczalnej)
  • 1/2 filiżanki likieru amaretto
  • 2 łyżki kakao
  • garść świeżych truskawek do dekoracji
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Do dużej miski wrzucamy żółtka jaj i cukier puder i wszystko dokładnie miksujemy ok 10 minut. Masa powinna być biała i puszysta. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę (musi być bardzo zimna, prosto z lodówki), ubijamy ją na sztywną pianę, ale uwaga! kiedy już uzyskamy odpowiednią konsystencję należy natychmiast przestać miksować, żeby nie przebić śmietany! Do ubitych żółtek powoli (po łyżce) dodajemy serek mascarpone i delikatnie łączymy na jednolitą masę (najlepiej to robić plastikową szpatułką). Kiedy już wmieszamy cały serek dodajemy powoli ubitą śmietanę i również łączymy. Wszystko należy zrobić bardzo delikatnie, żeby masa nie opadła, powinna być ona bardzo puszysta i dość gęsta. Przygotowujemy naczynie, łączymy kawę z amaretto. Połowę biszkoptów pojedynczo zanurzamy w płynie, dokładnie, z obu stron, żeby lekko nasiąkły, ale się nie rozmoczyły i układamy na dnie naczynia. Wylewamy na nie połowę masy mascarpone, rozsmarowujemy dokładnie i posypujemy przez sitko delikatnie kakaem. Następnie układamy drugą warstwę z nasączonych biszkoptów i wylewamy resztę masy. Posypujemy dokładnie kakaem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki, układamy na wierzchu tiramisu. Deser wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby masa zgęstniała i żeby smaki się połączyły. Podajemy z listkiem świeżej mięty.

DSC_0843a DSC_0858a DSC_0841a DSC_0902a DSC_0861a DSC_0891a DSC_0877a DSC_0911a DSC_0866a DSC_0871a

Desery z KremówkąTruskawkowy zawrót głowy 2013

You may also like...

8 Comments

  1. Tiramisu mmm, pychota! Jestem pod wrażeniem tego, jakie piękne zdjęcia robisz. Dzięki nim, a raczej przez nie, mam ochotę zjeść całą formę. I wręcz czuję ten smak. Słodkości :))
    dariawkuchni.blogspot.com.

  2. Ale mi się podoba i zdjęcia cudowne :).

  3. TIRAMISU to moja miłość. Zawsze i wszędzie. Cudeńko! :).

  4. TIRAMISU to moja miłość. Zawsze i wszędzie. Cudeńko! 🙂

  5. Przepiękne zdjęcia, aż chce się jeść:)) Dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam!.

  6. Przepiękne zdjęcia, aż chce się jeść:)) Dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam!
    beatriczenkiczen

  7. Super!! Uwielbiam tiramisu, a z truskawkami to już w ogóle niebo w gębie! Dziękuję za udział w truskawkowej akcji i pozdrawiam :).

  8. Ewa Polewa says:

    Super!! Uwielbiam tiramisu, a z truskawkami to już w ogóle niebo w gębie! Dziękuję za udział w truskawkowej akcji i pozdrawiam 🙂
    Kraina Tysiąca Smaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.