Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Orientalny makaron z pieczonym łososiem i pieczoną papryką

DSC_0935

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 gram surowego łososia
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • ok 3 cm korzenia imbiru
  • 1-2 papryczka chilli (zależy jak ostre lubimy)
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g makaronu (ja użyłam pszennych noodli, ale może być np. makaron sojowy, ryżowy, lub po prostu tagliatelle)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sok z 1 limonki
  • ok 4 łyżek sosu sojowego
  • ok 50 gram sezamu
  • 1 łyżka oleju
  • szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem i z opcją grzania od góry. Na najwyższą półkę piekarnika kładziemy czerwone papryki.

Do łososia dodajemy miód, 2 łyżki sosu sojowego, ocet ryżowy oraz sok wyciśnięty z połowy limonki. Dokładnie wsmarowujemy marynatę w rybę, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut.

Papryki w piekarniku powinno się obracać raz na jakiś czas, żeby równomiernie się upiekły. Skórka na paprykach może być nawet trochę czarna. Czas pieczenia to ok 20 minut.

Na suchej patelni zrumienić sezam – posmażyć kilka minut, aż ziarenka będą złociste.

W międzyczasie obieramy imbir ze skórki (najlepiej to zrobić łyżeczką) i siekamy w drobną kostkę. Czosnek oraz papryczkę chilli również należy drobno pokroić. Marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach.

Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Łososia wyjąć z piekarnika i delikatnie rozdzielić mięso widelcem na mniejsze kawałki – nie zbyt drobno.
Papryki po wyjęciu z piekarnika zawinąć szczelnie w folię aluminiową i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie usunąć z nich skórkę (powinna bardzo łatwo odchodzić), gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę lub w paseczki.

Na patelni rozgrzać olej, następnie dodać chilli, czosnek i imbir, chwilę podsmażyć. Dodać startą marchewkę, smażyć kilka minut żeby zmiękła. Wrzucić makaron, dokładnie wymieszać żeby wszystkie składniki się połączyły, dodać pozostały sos sojowy (uwaga! może się okazać, że sosu sojowego potrzeba dodać więcej niż jest w przepisie, żeby danie było odpowiednio doprawione) oraz sok z połówki limonki. Dodać upieczoną paprykę, łososia oraz sos który powstał na dnie naczynia z pieczenia ryby. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok 2-3 minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Danie podawać od razu posypane sporą ilością sezamu oraz posiekanego szczypiorku.

DSC_0927DSC_0939DSC_0973DSC_0943DSC_0967
Kulinarne inspiracje i nagrody

You may also like...

2 Comments

  1. przekonał mnie ten łosoś 🙂 zawsze próbowałam takiego makaronu z wołowiną, też pycha btw.
    pozdrawiam!

  2. oj ja tez to zrobie :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.