Słodkie weekendowe śniadanie rodem z Francji… Czemu nie? 🙂
Składniki (na 2 osoby):
- 6 kromek miękkiego, białego pieczywa (ja użyłam brioszki)
- 3 jajka
- pół szklanki mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- dwa banany
- 3 łyżki brązowego cukru
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Karmel: Na patelnie wsypać cukier, dodać sok z pomarańczy i wszystko zagotować. Należy chwile posmażyć, aż powstanie gęsty sos. Dodać banany, dokładnie wymieszać, pozostawić na ogniu jeszcze chwile, aby banany dobrze się pogrzały i gotowe.
Tosty: Do miseczki wbić jajka, dodać mleko i cukier waniliowy i dokładnie rozmieszać. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła. 3 kromki chleba namaczać kolejno z obu stron w płynie jajecznym i od razu kłaść na rozgrzaną patelnie. Smażyć po około 2-3 minuty z każdej strony, aż tosty się przyrumienią. Następnie rozgrzać na patelni kolejną łyżkę masła i usmażyć 3 kolejne tosty.
Na talerzach układać po 3 kromki oraz polać wszystko karmelem z bananami.
Zjadłabym, ale z malinami 🙂