Dania główne Ryby i owoce morza Warzywa w roli głównej

Cytrynowe risotto z kalafiorem romanesco i łososiem

Kalafior romanesco jest po prostu przepiękny 😉 aż szkoda go jeść… Skomponowałam z niego kremowe risotto z dodatkiem skórki i soku z cytryny oraz szafranu, który wg mnie jest nieodłącznym dodatkiem do risotto. Jako wisienka na torcie pojawia się tutaj łosoś.

DSC_0613aa

Składniki (na ok 3 porcje):

  • ok 300 g łososia
  • 1 kalafior romanesco
  • 3/4 szklanki ryżu na risotto
  • 1 duża cebulka szalotka
  • 1 cytryna (sok + skórka)*
  • pół łyżeczki nitek szafranu
  • bulion warzywny – ok 3 szklanek (może też być bulion zagotowany np. ze skórą łososia dla smaku)
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki masła
  • ok 50 g parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, odrobina suszonej bazylii, tymianku i estragonu

*cytrynę należy sparzyć i dokładnie umyć

Przygotowanie:

Szalotkę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie masła, następnie dodajemy ryż i wszystko smażymy kilka minut, aż ryż zrobi się przezroczysty i uwolni swój orzechowy aromat. Dodajemy pokrojonego dość drobno kalafiora (można zostawić kilka różyczek do dekoracji), oraz startą skórkę (tylko żółtą część) i sok z cytryny, zalewamy winem. Czekamy aż ryż wchłonie wino, dodajemy szafran oraz wlewamy bulion. Najlepiej wlewać po pół szklanki, mieszać i dolewać kolejną porcję dopiero kiedy ryż wchłonie poprzednią. W ten sposób gotujemy risotto do czasu aż ryż będzie miękki (nie rozgotowany!), powinno to zająć ok 20 minut. Na sam koniec doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i odrobiną ziół (nie za wiele ziół, żeby nie zdominowały smaku!), oraz dokładamy do niego pozostałe masło oraz starty ser ( to nada risotto kremowej i delikatnej konsystencji). Risotto doskonale smakuje z łososiem, ja swojego po prostu polałam sokiem z cytryny, oprószyłam odrobiną soli i usmażyłam, ale równie dobry będzie zrobiony na parze, czy też upieczony w piekarniku; ważne jest tylko żeby go nie wysuszyć. Smacznego 🙂

DSC_0503aa DSC_0506aa DSC_0510aa

You may also like...

4 Comments

  1. Masz rację, że risotto wymaga szafranu. Dziękuję za przepis ! Jeśli chcesz możesz dołączyć do przepisu miesiąca u mnie na blogu. W listopadzie tematem jest również szafran, możesz dodać ten sam przepis. wszystkiego dowiesz się pod tym linkiem http://codojedzenia.pl/pizza/
    Pozdrawam serdecznie!

  2. Pomysły jakie są na blogu zaskakują mnie zawsze. Dania jak z najlepszych restauracji. TAK TRZYMAJ!!!!!

  3. Andrzej says:

    Muszę to spróbować . Wykorzystam przepis. Możesz spróbować zrobić risotto z kaszy gryczanej . Jadłem takie danie i było wyśmienite a kasza gryczana zamiast ryżu dawała wspaniały smak. Nie wiem tylko czy można takie Danie nazwać Risotto.
    Andrzej

    1. Sylwia-Follow the Taste says:

      Z kaszą można nazywać kaszotto 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.